galerija sodobne umetnosti
Marko Pak [SI]

Fokus: Kiparstvo, objekti, fotografija, instalacije
Rojen leta 1971 v Mariboru. Živi in dela v Mariboru.
 

slide
“Dravski kamen”, rečni kamen, 40 cm

 

“ Mariborski umetnik in kustos Marko Pak raziskuje oblikovne variacije kamnov, ki jih najde bodisi v reki, jezeru ali morju, in jih reinterpretira z drugačnim konceptom; tako da njihove naravne oblike dopolnjuje s kiparskimi in slikarskimi intervencijami. Avtorja ob tem zanimajo predvsem možnosti transkripcije oblikovnih značilnosti naravnih kamnov v nek nov zapis. V ciklu Dravski kamni Pak nadaljuje tradicijo prenosa najdenih ali kasneje klesanih kamnov iz dravske struge v razstavišče, ki pa jih tokrat poslikava izključno z nekromatsko sivino koloriranega kremenčevega peska, poudarjajoč problematiko medsebojnih odnosov svetlobe in sence, življenja in smrti, zemlje in vesolja.”
Mario Berdič, umetnostni kritik

 

slide
“Tempo primo”, akril in rečni pesek na platno, 5 kosov 55 x 55 cm

 

“ Od narave izklesane artefakte svojih ambientalnih postavitev Marko Pak praviloma najde ob reki, ki je simbol prerojenja in tihega, vztrajnega drsenja v večnost, saj je voda
sila, ki, z na videz neznatno močjo, predira in podira gore. Neomajno, v teku let, desetletij, stoletij… onkraj umišljenega časa, briše sledi nasilnega poseganja v naravni red stvari.
V iskanju idealne oblike kvadrature kroga kot balzam liže rane in celi brazgotine, ki poniknejo v spominsko matrico sveta, kakršno skuša v svojem delu zabeležiti Marko Pak.
To velikokrat stori kar na odmaknjeni lokaciji sami in intervencijo dokumentira s kamero, za pričujočo razstavo pa je emblematične odtise v kamnu, običajno nadgrajene le z minimalističnimi posegi »in situ«, kot nekakšne heraldične znake razporedil v slikovno polje podob in jim namenil vlogo izčiščenih simbolov, ki z zenovsko natančnostjo uravnoteženo povzemajo bistvo tokratne postavitve vseh treh avtorjev.”
Marko Košan, kustos, ob razstavi v Künstlerhaus Klagenfurt [Pak, Rehar, Stramec], AT, april 2013

 

slide
“Translacija v prostoru”, rečni kamen, original 40 cm
Fotografska postavitev na Celovški cesti, Ljubljana

 

slide
“Akiropoetična forma” [Mati z otrokom stoječa v vodi],
rečni kamen in akril na platno, original 43 x 30 cm
Fotografska postavitev na Gallusovem nabrežju, Ljubljana