galerija sodobne umetnosti
Marko Pak [SI]

Fokus: Skulptura, objekti, fotografija, instalacije
Rojen leta 1971 v Mariboru. Živi in dela v Mariboru.
 

slide
“Dravski kamen”, rečni kamen, 40 cm

 

“ Mariborski umetnik in kustos Marko Pak raziskuje oblikovne variacije kamnov, ki jih najde bodisi v reki, jezeru ali morju, in jih reinterpretira z drugačnim konceptom; tako da njihove naravne oblike dopolnjuje s kiparskimi in slikarskimi intervencijami. Avtorja ob tem zanimajo predvsem možnosti transkripcije oblikovnih značilnosti naravnih kamnov v nek nov zapis. V ciklu Dravski kamni Pak nadaljuje tradicijo prenosa najdenih ali kasneje klesanih kamnov iz dravske struge v razstavišče, ki pa jih tokrat poslikava izključno z nekromatsko sivino koloriranega kremenčevega peska, poudarjajoč problematiko medsebojnih odnosov svetlobe in sence, življenja in smrti, zemlje in vesolja.”
Mario Berdič, umetnostni kritik

 

slide
“Tempo primo”, akril, rečni pesek, platno, 5 kosov 55 x 55 cm

 

“ Od narave izklesane artefakte svojih ambientalnih postavitev Marko Pak praviloma najde ob reki, ki je simbol prerojenja in tihega, vztrajnega drsenja v večnost, saj je voda
sila, ki, z na videz neznatno močjo, predira in podira gore. Neomajno, v teku let, desetletij, stoletij… onkraj umišljenega časa, briše sledi nasilnega poseganja v naravni red stvari.
V iskanju idealne oblike kvadrature kroga kot balzam liže rane in celi brazgotine, ki poniknejo v spominsko matrico sveta, kakršno skuša v svojem delu zabeležiti Marko Pak.
To velikokrat stori kar na odmaknjeni lokaciji sami in intervencijo dokumentira s kamero, za pričujočo razstavo pa je emblematične odtise v kamnu, običajno nadgrajene le z minimalističnimi posegi »in situ«, kot nekakšne heraldične znake razporedil v slikovno polje podob in jim namenil vlogo izčiščenih simbolov, ki z zenovsko natančnostjo uravnoteženo povzemajo bistvo tokratne postavitve vseh treh avtorjev.”
Marko Košan, kustos, ob razstavi v Künstlerhaus Klagenfurt [Pak, Rehar, Stramec], AT, april 2013

 

slide
“Koliko let vztraja gora, preden jo spere v reke in morja?”, les, pigmenti, peščenjak, 23 x 46 x 46 cm
 

slide
“Odpiranje vrat”, print, ceradno platno, 311 x 233 cm. Fotografska postavitev, Židovski trg, Maribor